Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Per Høyer Hansen død

Fredag d. 5. januar 2001

En af de mest markante personligheder i dansk sportsjournalistik, Per Høyer Hansen, døde i formiddag efter kort tids sygdom. Han blev 59 år.

Per Høyer blev indlagt for en uge siden.
Et af hans sidste bidrag til den danske sportsjournalistisks historie var en meget smuk nekrolog over sin gamle læremester Carl Ettrup, der døde i november.

Per Høyer Hansen var årets sportsjournalist i 1992. Han vil især blive husket for sine fantastisk velskrevne bøger om VM-fodbold, men også for en række andre bøger, hvor han mere end nogen anden formåede at kæde fodbolden sammen med væsentlige samfundsforhold.

Som 44-årig fik Per Høyer Hansen også publicistprisen som påskønnelse for "fornyelse af sportsjournalistikken".

Per Høyer Hansen fik interessen for fodbold fra sin far, der under krigen var tilskuer til hver eneste fodboldkamp i Århus idrætspark.
Allerede som tre-årig sad Per på sin fars skuldre og overværede sin første fodboldkamp AGF mod Frem.
Alt hvad han senere huskede fra sin første fodboldkamp var, at Frems målmand fik fingrene i klemme mellem bolden og den ene målstolpe.

I 1946 flyttede Per med sine forældre til København, og da han var gammel nok til selv at tage til fodbold, var han i Parken på hver eneste kampdag.

Hans favorithold dengang var ØB, og han fik nogle lykkelige år med ØB, indtil klubben rykkede ud af 1. division i 1950, fremgår det af det portræt, Frits Ahlstrøm tegnede af Per Høyer Hansen i Politiken den 23. marts 1985.

Efter ØB's nedrykning valgte Per Høyer Hansen KB som sit nyt favorithold..

Per har også selv været aktiv fodboldspiller.
I 1958 var han med til at vinde SBU's pokal til Birkerød Kostskole.
Han spillede håndbold for USG, og i bordtennis vandt han med til at vinde en andenpræmie i en turnering til sin klub Virum.

Per læste jura, da han i 1963 blev tilknyttet Ritzaus Bureau som fodboldmedarbejder om søndagen.
Han fandt hurtigt ud af, at han hellere ville være journalist, men tog den juridiske embedseksamen, som han iøvrigt aldrig kom til at bruge i praksis.

Per blev fastsansat på Ritzaus Bureau.
Fra 1967 til 1978 kom han til Information.
Siden har han skrevet om international fodbold i Tips-Bladet, og der var ikke den ydmyge klub, som han ikke kunne skrive en lang skrildring om.
Han var påpasselig med arkivering af materiale om den internationale fodboldverden og var "eksperten" i mange år. DBU brugte ham som fast skribent i sit landskampprogram - simpelthen fordi han var den, der vidste mest om Danmarks landskamp-modstander - ofte mere end den aktuelle danske landstræner.

Per Høyer Hansen har desuden arbejdet for Weekendavisen med udenrigspolitisk stof som speciale, og også på dette område var han manden bag adskillige meget velskrevne og spændende bøger.

Per Høyer Hansen blev gift med Tove i maj 1989, og parret glædede os ved at deltage i Millenium-festen i marts 2000.
Vore tanker i denne stund går til Tove, der har mistet en kær livsledsager.

Vi andre har mistet en god ven, vel nok den største af alle dem, der levede i dansk sportsjournalistik i dag, og efterkommerne må nu nøjes med at høre anekdoter fra Per Høyer Hansens liv - på samme måde som vi andre må nøjes med at høre om hans læremester Carl Ettrup, viderefortalt af Per Høyer Hansen for to måneder siden i Tips-Bladet.

Tommy Poulsen