Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Sprogpris til Andreas Kraul

Tirsdag d. 6. oktober 2009

Sportsjournalist får DRs Sprogpris
Sportsjournalister får tit verbale smæk for deres sprog og for at bruge de samme klicheer igen og igen. Men det var nu ikke for at stå til spank, at DR Sportens Andreas Kraul mandag eftermiddag var blevet bedt om at møde op på DRs andet sprogsymposium, der blev holdt i Koncerthusets Studie 2.

Anledningen var derimod, at den 34-årige journalist bliver årets modtager af DRs Sprogpris, hvor der i 2009 for første gang nogen sinde - ud over æren - også følger et kontant pengebeløb med: 10.000 kroner.

Det er DRs medarbejdere, der indstiller mulige kandidater, og Sprogprisudvalget vælger så årets prismodtager. I år har udvalget bestået af professor Jørn Lund, DRs programdirektør Mette Bock, P1’s chefredaktør Anders Kinch-Jensen, DRs chefredaktør for børn og unge Birgitte Fredsby samt journalisterne Karen Secher og Adrian Hughes. Karen Secher og Adrian Hughes er begge tidligere sprogprismodtagere.

Andreas Kraul er en ægte tværmediel DR-medarbejder, som både er ekspert og reporter på tv og direkte kommentator af superliga- og landsholdsfodbold i ’Sport på 3’eren’. Og det var især den sidste, svære genre, som han får prisen for. Her har han - som der blev sagt - "evnen til blot udrustet med sin stemme og sit sprog at give rigtig mange lyttere store oplevelser".

I motiveringen for at give Andreas Kraul prisen hedder det blandt andet videre, at han er ”tydelig og medrivende a la den unge Gunnar Nu”, ligesom han bliver kaldt ”hurtig, præcis, morsom, afslappet og chanceskabende i sit sprog”.

”Der er et energisk flow i din præsentation, som er smittende at høre på. Du hænger sjældent i den sproglige håndbremse, og samtidig gør du alle fordomme om mænds manglende evne til at multitaske til skamme. Du formår at være eksperten i dialog med værten derhjemme i studiet, samtidig med at du har styr på, hvad der sker på banen, så du hurtigt kan fortælle, hvad der sker, når det sker,” hed det.

Andreas Kraul har arbejdet i DR ad to omgange. Først som journalistpraktikant i slutningen af 1990’erne og igen som journalist fra 2005. Her har han blandt andet dækket OL i Sydney i 2000 og Beijing i 2008, VM-slutrunden i fodbold i Sydkorea og Japan i 2002 og Tyskland i 2006, EM-slutrunden i Holland og Belgien i 2000, Portugal i 2004 og Østrig/Schweiz sidste år.

Efter Andreas Kraul havde gjort sin journalistuddannelse færdig fra Danmarks Journalisthøjskole i 1999, var han ansat på Aktuelt fra 1999-2001 og på Politiken fra 2001-2005.

Årets sprogprismodtager har selv en fortid som håndboldspiller i FIF/Ydun, ligesom han også har studeret retorik i et år på Københavns Universitet. Ved siden af sit arbejde i DR underviser han også journalistelever på Syddansk Universitet i at lave direkte radio.

DRs Sprogpris blev sidst uddelt i 2007, og da var det Jon Kaldan, der er vært på ’Orientering’ på P1, som fik den.